Blog

Een polaroid camera kopen: Waar je op moet letten.

’Een polaroidcamera is een camera die direct na het maken van een opname eenfotoafdruk levert. De camera maakt gebruik van het polaroidprocedé. Door het bedrijf Polaroid, opgericht door Edwin Land zijn meerdere procédés ontwikkeld, het originele stamt uit 1948. De meeste hiervan geven een afgewerkte foto binnen enkele minuten.

Het originele polaroidprocedé werkt als volgt: na de belichting van de film wordt er een papier mee in contact gebracht. Tussen papier en film wordt een pasta uitgespreid van tegelijkertijd ontwikkelaar en oplosmiddel van het zilverzout. De ontwikkelaar reduceert het belichte zilverzout tot zilver in de filmlaag. Het oplosmiddel diffundeert in de filmlaag en draagt de niet-gebruikte ontwikkelaar weg naar het papier. Het papier is geprepareerd met zilverkiemen en de ontwikkelaar zal nu de zilverionen in aanwezigheid van de kiemen ontwikkelen. Het resultaat is een positief beeld op het papier, naast het negatiefbeeld op de film. Gemaakte foto’s zijn niet langer houdbaar dan 10 jaar.’

Polaroid camera’s zijn weer hartstikke gewild en worden weer massaal aangeschaft door vooral jongeren en studenten. Op het social media Instagram kun je zelfs met een effectje de Polaroid foto’s nabootsen. We leven weliswaar in het digitale tijdperk maar niks is leuker dan een fysieke foto aan de muur. Met Polaroid foto’s kun je op een originele manier je je leukste, gezelligste en dierbaarste momenten vastleggen en koesteren. Kortom, hartstikke leuk zo’n Polaroid camera! Maar mocht je er een willen aanschaffen let dan op het volgende: Oude Polaroid camera’s zien er weliswaar leuk en vintage uit, maar ik kan je aanraden om toch voor een nieuw model te gaan en wel om de volgende redenen.

Een nieuwe Polaroid camera is veel duurder, tenminste dat lijkt zo. Niks is minder waar echter want het fotopapier voor de oudere modellen is peperduur! Een pakketje van 10 stuks fotopapier kan tot wel 30 euro kosten. Bovendien wordt het oude fotopapier voor veel oude modellen niet meer gefabriceerd. Dat betekent dat je deze zult moeten zoeken op site’s als Markplaats en eBay en de kans is vrij groot dat je ook daar de hoofdprijs zal moeten betalen. Het fotopapier voor de nieuwere modellen is ook niet goedkoop maar niks vergeleken met het dure oude papier.

Er worden geen onderdelen gemaakt voor de oude camera’s. Dus als er een onderdeel stuk gaat van je mooie oude model kun je ‘m gelijk weggooien. Voor de nieuwe Polaroid camera’s worden deze nog wel gemaakt dus als er iets stuk gaat kun je voor een klein prijsje je camera laten maken of het betreffende onderdeel bestellen en zelf aan de slag gaan. Bovendien zit er bijna altijd garantie op de nieuwe Polaroid camera’s!

Hoewel Polaroid camera’s al zo oud zijn heeft ook op dat gebied de techniek niet stil gestaan. De kwaliteit van de foto’s van de nieuwe Polaroid camera’s is veel beter! Details zijn beter zichtbaar en de nieuwere camera’s weten licht en contrasten veel beter vast te leggen. Bovendien vervagen de foto’s niet na verloop van tijd (in tegenstelling tot foto’s van oude Polaroid camera’s). Dat gebeurt weliswaar pas na jaren bewaren, maar ook dat is zonde aangezien je je gemaakte foto’s natuurlijk wilt bewaren als een herinnering voor later.